Veelgestelde vragen
Heb je vragen over je brommerverzekering? We hebben de meest voorkomende vragen voor je op een rij gezet en beantwoord. Of je nu meer wilt weten over de dekkingen, premies, of hoe je schade kunt melden, hier vind je alle informatie. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op!
Onderwerpen
Algemene informatie
Wat is een brommerverzekering en waarom heb ik die nodig?
Een brommerverzekering vergoedt de schade die je met je brommer veroorzaakt. Een WA-verzekering is wettelijk verplicht om schade aan derden te dekken. Je kunt ook kiezen voor aanvullende dekkingen, zoals diefstal of schade aan je eigen brommer.
Wat houdt de wettelijke verzekeringsplicht in voor brommers?
Elke brommer in Nederland moet minimaal WA verzekerd zijn om schade aan anderen of hun eigendommen te dekken. De RDW controleert dagelijks of brommers verzekerd zijn. Zonder verzekering riskeer je een boete.
Wat gebeurt er als ik mijn brommer niet verzeker?
Als je brommer onverzekerd is, riskeer je niet alleen een hoge boete, maar ook dat je brommer in beslag wordt genomen. Daarnaast draag je zelf de volledige verantwoordelijkheid voor eventuele schade die je veroorzaakt. Dit kan hoge financiële gevolgen hebben, vooral bij letselschade.
Welke dekking ben ik verplicht om af te sluiten voor mijn brommer?
De verplichte dekking is de Wettelijke Aansprakelijkheid (WA), die schade aan derden vergoedt.
Zijn er situaties waarin ik geen brommerverzekering nodig heb?
Ja, bijvoorbeeld als je brommer geschorst is en niet op de openbare weg staat. In dat geval is een verzekering tijdelijk niet verplicht.
Je brommer schorsen
open_in_new
Waar vind ik de meldcode van mijn brommer?
- Wat is de meldcode? De meldcode bestaat uit de laatste 4 cijfers van het identificatienummer (chassisnummer). Met het kenteken en de meldcode kan de verzekeraar de brommer aanmelden bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW).
- Waar vind ik de meldcode?
- Ik heb al een kentekenbewijs / kentekencard
- De meldcode staat op de voorzijde van het kentekenbewijs (kentekencard), direct onder het kenteken (zie onderstaande afbeelding).

- Ik heb nog geen kentekenbewijs, maar wel een tenaamstellingsverslag
- De meldcode staat op het tenaamstellingsverslag, direct onder het kenteken (zie onderstaande afbeelding). Let op, de meldcode is niet hetzelfde als de tenaamstellingscode.

Ben ik verplicht om een groene kaart bij me te hebben?
In Nederland ben je niet verplicht om een polis of groene kaart bij je te dragen als je met je brommer rijdt. Ga je echter met de brommer naar het buitenland, dan moet je wel een geldige groene kaart (internationaal verzekeringsbewijs) bij je hebben.
Dekking
Wat wordt er precies gedekt door een WA-verzekering voor brommers en wat zijn de verzekerde bedragen?
Een WA-verzekering (Wettelijke Aansprakelijkheid) dekt schade die je met je brommer veroorzaakt aan anderen of hun eigendommen. Dit is de minimale dekking die wettelijk verplicht is in Nederland. De minimaal wettelijk vastgestelde verzekerde bedragen (2024) zijn als volgt:
- Voor schade aan personen: maximaal € 6.450.000 per gebeurtenis.
- Voor schade aan zaken: maximaal € 1.300.000 per gebeurtenis.
Deze bedragen zijn door de overheid vastgesteld om ervoor te zorgen dat slachtoffers altijd voldoende compensatie ontvangen.
Wat is het verschil tussen WA, WA+ en All Risk bij brommers?
Het verschil tussen WA, WA+ (Beperkt Casco), en All Risk (Volledig Casco) is als volgt:
- WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): Verplicht in Nederland. Deze basisdekking vergoedt alleen schade die je met je brommer aan anderen toebrengt. Eigen schade wordt niet vergoed.
- WA+ (Beperkt Casco): Naast de WA-dekking, biedt deze dekking ook bescherming tegen schade aan je brommer door bijvoorbeeld diefstal, brand of storm. Eigen schade door een ongeluk wordt niet gedekt.
- All Risk (Volledig Casco): De meest uitgebreide dekking. Naast de WA- en WA+ dekkingen, wordt ook schade aan je eigen brommer door bijvoorbeeld een ongeluk vergoed, ongeacht wie schuldig is.
Wanneer kies je voor WA, WA+ of een All Risk verzekering voor je brommer?
- WA (Wettelijke Aansprakelijkheid): Dit is verplicht en geschikt voor oudere brommers met een lagere dagwaarde. Het dekt alleen schade die je aan anderen veroorzaakt.
- WA+ (Beperkt Casco): Geschikt voor brommers van enkele jaren oud. Naast WA-dekking dekt het schade door bijvoorbeeld diefstal of brand.
- All Risk (Volledig Casco): Geschikt voor nieuwe brommers of brommers met een hoge dagwaarde. Het dekt bijna alle schade, ook als deze door eigen schuld ontstaat.
Welke aanvullende dekkingen zijn mogelijk bij de brommerverzekering?
Bij een brommerverzekering zijn er verschillende aanvullende dekkingen mogelijk, afhankelijk van de verzekeraar. Hieronder de meest voorkomende:
- Rechtsbijstand: Vergoeding voor juridische hulp bij bijvoorbeeld het verhalen van schade op een tegenpartij of bij conflicten rondom het brommergebruik.
- Ongevallen opzittendenverzekering: Deze dekking keert een vast bedrag uit bij blijvend letsel of overlijden van de bestuurder of passagier door een ongeval.
- Schadeverzekering voor opzittenden: Vergoedt de daadwerkelijk geleden schade van bestuurder en passagier, zoals medische kosten en verlies van inkomen, na een ongeval.
- Pechhulp: Hulp bij pech onderweg, zoals bij een lege accu of ander technisch mankement aan de brommer.
Niet iedere verzekeraar biedt alle dekkingen aan, dus het is goed om te vergelijken welke opties beschikbaar zijn bij jouw verzekering.
Brommerverzekering vergelijken
Wat heb ik nodig om brommerverzekeringen te vergelijken?
Je hebt je kenteken, geboortedatum, postcode en schadevrije jaren nodig. Deze gegevens helpen bij het berekenen van de premie.
Welke verzekeraars worden meegenomen in de vergelijking van brommerverzekeringen?
Wij vergelijken onder meer de brommerverzekeringen van:
- A.S.R.
- Centraal Beheer
- Nationale-Nederlanden
- Unigarant
- Univé
- Klaverblad
- ENRA
- Inshared
Kan ik als ouder een verzekering afsluiten voor mijn kind?
Veel verzekeraars hanteren een hoog eigen risico of sluiten schades uit als de brommerverzekering op naam van een ouder staat, terwijl het kind de bestuurder is. Daarom adviseren wij om de jongste bestuurder als regelmatige bestuurder op te geven. Zo voorkom je een verhoogd eigen risico speciaal voor jonge bestuurders.
Schade en claims
Hoe kan ik een schade melden voor mijn brommerverzekering?
Een schade melden doe je eenvoudig via Anna, onze digitale assistent, die altijd voor je klaarstaat om je te helpen.
Schade melden
arrow_right_alt
Waar kan ik het Europees Schadeformulier downloaden?
Download hier het Europees Schadeformulier
picture_as_pdf
Ben ik verzekerd met een opgevoerde brommer?
Het korte antwoord is nee. In de polisvoorwaarden van alle verzekeraars staat dat schade niet wordt vergoed als de brommer is opgevoerd.
Kosten en premie
Wat bepaalt de premie van een brommerverzekering?
De premie van een brommerverzekering hangt af van meerdere factoren, zoals het type brommer, je woonplaats en de leeftijd van de bestuurder. Daarnaast tellen vaak ook de schadevrije jaren die je hebt opgebouwd mee.
Vergelijk brommerverzekeringen
arrow_right_alt
Hoe is de premie opgebouwd?
De premie voor een brommerverzekering is gebaseerd op verschillende factoren, zoals het type brommer, de leeftijd en het adres van de bestuurder. Naast deze persoonlijke gegevens zijn er ook vaste kosten opgenomen in de premie, waaronder provisie voor ons als verzekeringstussenpersoon en assurantiebelasting. Deze elementen samen vormen het totaalbedrag dat je als premie betaalt.
Ik gebruik mijn brommer niet meer, kan ik de verzekering opzeggen?
Ja, je kunt de verzekering opzeggen als je je brommer niet meer gebruikt. Let er echter op dat je wettelijk verplicht bent je brommer verzekerd te houden zolang deze geregistreerd staat bij de RDW. Als je de verzekering wilt beëindigen, schors dan eerst het kenteken bij de RDW. Pas daarna kun je de verzekering zonder problemen opzeggen.
Polisbeheer
Ik heb een andere brommer. Hoe pas ik mijn polis aan?
Geef de wijziging eenvoudig door via Anna, onze digitale assistent, die altijd klaarstaat om je te helpen.
Polis wijzigen
arrow_right_alt
Moet ik mijn brommerverzekering zelf verlengen?
Nee, je brommerverzekering wordt automatisch verlengd en blijft doorlopen totdat je deze zelf opzegt.
Overstappen en opzeggen
Hoe kan ik mijn brommerverzekering beëindigen?
Je kunt je brommerverzekering eenvoudig opzeggen via Anna, onze digitale assistent. Anna begeleidt je stap voor stap bij het doorgeven van de opzegging, zodat het snel en gemakkelijk geregeld is.
brommerverzekering opzeggen
arrow_right_alt
Kan E-Polis mijn huidige verzekering bij een andere verzekeraar voor mij opzeggen als ik overstap?
Nee, het opzeggen van een verzekering bij een andere verzekeraar kunnen wij niet voor je regelen. E-Polis helpt je wel graag bij het afsluiten van je nieuwe brommerverzekering en zorgt dat deze aansluit op jouw wensen.