Welk scooterslot heb ik nodig voor het afsluiten van een verzekering?

Als je een verzekering afsluit voor een scooter of een ander voertuig waarvoor je een bromfietsrijbewijs nodig hebt dan moet je een slot nemen dat aan de eisen van de verzekeraar voldoet. Althans als je een WA Beperkt Casco of WA Volledig Casco dekking neemt, waarmee je ook voor diefstal bent verzekerd.

Als een verzekeraar eisen stelt aan het slot dan is dit in bijna alle gevallen een slot met het ART keurmerk. Dit keurmerk wordt afgegeven door Stichting ART. Stichting ART hanteert het sterrensysteem. Een slot kan 1 t/m 5 sterren krijgen. Hoe meer sterren een slot heeft hoe sterker het slot is. Ook kun je zien aan het aantal sterren voor welk type voertuig een slot bedoeld is. Dit is het advies van Stichting ART, maar een verzekeraar kan hiervan afwijken. Voor een scooter wordt een ART 3 sterren slot geadviseerd en de meeste verzekeraars eisen dit ook. Reaal eist in veel gevallen zelfs een ART 4 sterrenslot, afhankelijk van de regio waar een verzekerde woont en de waarde van de scooter.

Waar kun je zien welk scooterslot je verzekeraar eist?

De sloteisen worden doorgaans vermeld op je polisblad of in de polisvoorwaarden. De voorwaarden per verzekeraar kun je online inzien en daarin staat precies of je een art gekeurd slot nodig hebt en hoeveel sterren het moet hebben. Je kunt ook altijd even contact opnemen met de verzekeraar en navragen welk slot je moet hebben.

ART slot

Als je een vergelijking maakt via onze website dan wordt per verzekeraar aangegeven welke sloteisen van toepassing zijn.

Mag ik een art 4 slot nemen voor mijn scooter?

Een hogere sterrenklasse voor een slot dan gevraagd is voor een verzekeraar nooit een probleem. Wel moet je er rekening mee houden dat een ART 4 keurmerk slot meestal zwaarder en groter zijn. Voor sommige voertuigen is dit onhandig om mee te dragen.

Waar moet ik verder op letten bij het kiezen van een goed slot?

Het is niet alleen belangrijk om een slot te kiezen dat aan de eisen voldoet van de verzekeraar, maar je moet ook weten of het slot past. Stel je voor je wil een schijfremslot nemen dan moet deze wel passen op de remschijf. Veel mensen kiezen voor dit type slot, omdat het handig en klein is, maar het is niet altijd de kuiste oplossing. Als je een ART 3 slot neemt kun je kiezen uit de volgende type sloten. Hieronder een overzicht:

  • Schijfremslot
  • Beugelslot
  • Kettingslot

Er zijn ook sloten waarvan je denkt dat ze ART gekeurd te verkrijgen zijn, maar dat niet zijn. Zo zijn vouwsloten, stuursloten en kabelsloten meestal niet gekeurd. Dit komt puurweg omdat deze type sloten te gemakkelijk zijn om te openen.

Welk soort slot kan ik het beste kiezen voor mijn scooter?

Je zou zeggen dat elk slot dat ART 3 gekeurd is en goed meegenomen kan worden op de scooter een perfect slot is, maar dat is niet het geval. Scooters worden namelijk meestal gestolen door ze in een busje te laden. Als je dus een slot gebruikt waarmee je je scooter niet ergens aan kan vastmaken dan blijft het risico groot dat deze gestolen wordt.

Het beste kun je kiezen voor een kettingslot. Hiermee kun je thuis de scooter eventueel vastmaken aan een grondanker en onderweg aan een paal, hek of iets anders dat hiervoor geschikt is. Overigens kun je een grondanker ook ART gekeurd kopen. Deze moet je wel bevestigen op het liefst een harde betonnen ondergrond.

Door een kettingslot en eventueel een grondanker te gebruiken maak je het dieven veel moeilijker om jouw scooter te stelen. Hierdoor laten veel dieven je scooter met rust als ze hem ergens tegenkomen waar deze onbeheerd geparkeerd is

Zijn er nog dingen waar ik aan moet denken?

Uiteraard is een cascoverzekering, waarmee je ook verzekerd bent tegen diefstal een hele geruststelling. Je moet wel opletten dat je te allen tijde aan de eisen van de verzekering voldoet zodat je daadwerkelijk verzekerd bent als je scooter wordt gestolen. Het is daarom handig om alle eisen van de verzekeraar eens goed door te lezen. Als voorbeeld nemen we de sleutels van het slot. Als je scooter gestolen wordt dan moet je alle sleutels kunnen overleggen die origineel bij het slot geleverd worden. Als je een sleutel verliest dien je er een bij te laten maken en de verzekeraar hiervan op de hoogte te brengen.

Een keurmerk die af is gegeven door de Stichting ART kan ook komen te vervallen. Het kan voorkomen dat oudere sloten die voorheen goedgekeurd waren hun keurmerk verliezen. Het is daarom verstandig om af en toe te controleren of je slot nog goedgekeurd is op de website van Stichting ART.

Ook is het verstandig een slot te kopen bij een scooterzaak of webshop die kennis van zaken hebben. Zo weet je zeker dat je slot ook ART gekeurd is. Ook is het verstandig om een merk te kopen waarvan je weet dat deze niet voor korte duur een slot laten keuren. Het keurmerk vervalt namelijk na een periode en als de fabrikant deze dan niet opnieuw aanbiedt dan vervalt het keurmerk. Wil je online een slot kopen dan is het verstandig om een webshop te kiezen die alleen ART 3 gekeurde scootersloten verkoopt. Bij deze webshop weet je zeker dat alle sloten het ART keurmerk hebben. Hier kun je ook eventueel een slot met meer sterren kopen, zoals het ART 4 keurmerk.

access_time 16-11-2018